Kuntich Etelka Napköziotthonos Óvoda"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk.
A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos,
továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat
és derűdet is - ha valódi."
(Müller Péter)

Intézmény neve: Kuntich Etelka Napközi Otthonos Óvoda
Székhelye: 8414 Olaszfalu, Váci Mihály köz 2.
Telefon: 06 88/777 926
Internetes elérhetőség: olaszfaluovi@vipmail.hu
OM azonosító: 202 594
Intézményvezető: Balogh Beáta
Alapítás éve: 1959


"Óvodánk a bakonyi kisfalvak egyikében, Olaszfaluban működik, ellátási kötelezettsége a községre és Felsőperére terjed ki.
A falu központjából nyíló szűk utcában épült 1961-ben. Két csoportos, 34 férőhelyes, családi ház jellegű. Udvarunk árnyékos, füvesített, kerékpárpályával rendelkezik. Méreteiben, elrendezésében igazodik a gyermekek játékigényeihez.
A családias jelleg óvodánk egyik legalapvetőbb tulajdonsága. Ez egyrészt az óvoda személyi és tárgyi adottságaiból, másrészt a nevelői légkörből adódik. Alacsony létszámú, részben osztott vegyes csoportokban, a gyermekek személyiségének alapos ismeretében folyik a nevelőmunka.
Célunk, hogy a kisfaluból adódó közösségi lehetőségeket a család és óvoda kapcsolatának elmélyítésében, a családi és intézményes nevelés összehangolásában maximálisan hasznosítani tudjuk.
Az óvoda természeti környezete, a falut körülvevő bakonyi erdők, a táj változatos szépsége rengeteg alkalmat kínálnak a természet megismerésére, valamint a gyermekek közvetlen környezetének megszerettetésére. A falusi életforma szintén sok-sok tapasztalatszerzés forrását jelenti számukra." (Szivárvány Nevelési Program)


Nevelőmunka:
Ide járó gyermekekkel 3 óvodapedagógus foglalkozik, ebből egy fő német nemzetiségű óvodapedagógus. Az óvónők munkáját két dajka segíti.
Igyekszünk a hozzánk járó gyermekek számára olyan élményeket biztosítani az óvodai nevelésen kívül, melyek érzelmi, értelmi, és szociális fejlődésüket szolgálják. Ilyen pl. A Veszprémi Petőfi Színház bérletes előadásainak látogatása, uszodai foglalkozások kihasználása a zirci tanuszodában, hetente egy alkalommal délután táncos mozgáson vehetnek részt a hozzánk járó gyermekek. A település plébánosa hetente, hittan foglalkozást tart.
Gyermekeink az ének-zenefoglalkozásokon megismerkedhetnek a gyermek néptánc alaplépéseivel, illetve a népzenével.


Programok:
15 éve működik óvodánkban a Kismama klub, mely éves programmal rendelkezik, erre a leendő óvodásainkat (0-3 éves korig), és szüleiket invitáljuk.
Sok olyan programot szervezünk, mely nyitott a szülők számára. Ilyen pl. a karácsonyi ünnepélyünk, a Márton nap, mely egész napos rendezvényünk, ami játszóházzal, és lampionos felvonulással zárul, illetve a családi nap. Az anyák napi ünnepély és az évzáró is nagyon népszerű a gyermekek és a szülők körében. A gyermeknapot az Önkormányzat szervezésében a helyi Általános Iskolával közösen tartjuk minden év májusában.
Mivel Német Nemzetiségi óvoda vagyunk, ezért minden évben részt veszünk a térség Német nemzetiségi Óvodák találkozóján.
Évente többször megyünk kirándulni, ezzel is élményekhez juttatva a hozzánk járó kisgyermekeket!
Részt veszünk a Zirc Kistérségben, óvodák számára szervezett programokon.

Pályázatok

A Bakony a mi otthonunk!Bakonybél Község ÖnkormányzataOlaszfalu csapadékvíz-elvezetés fejlesztése – II. ütemMagyar Falu ProgramOlaszfalu Kék-kereszti bekötő út felújításaHumán szolgáltatások fejlesztéseOlaszfalu csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

Európai Regionális Fejlesztési Alap

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

E-ÖNKORMÁNYZAT PORTÁL